At opleve angst er en almindelig grundfølelse, som de fleste børn og unge kortvarigt kan opleve i forskellige udviklingsfaser. Ofte klinger angsten af at sig selv.
At opleve angst er en almindelig grundfølelse, som de fleste børn og unge kortvarigt kan opleve i forskellige udviklingsfaser. Ofte klinger angsten af at sig selv. Angsten bliver problematisk, når den igennem for lang tid og i stigende grad har hæmmet barnets/den unges funktionsniveau, udfoldelsesmuligheder og trivsel i skole og fritid. Som forældre til et barn med angst er man forståeligt bekymret, berørt og magtesløs og ofte har barnets angst udviklet sig til at påvirke familiens samlede hverdag. Det er meget vigtigt for mig at I som familie oplever at blive ført trygt og godt igennem et angstbehandlingsforløb, med markant og mærkbar effekt.
Det er vigtigt for mig at sikre, at det giver mening for barnet/den unge at være i et behandlingsforløb og at det er motiveret for at deltage aktivt. Dette sikres bedst ved en grundig afdækning af hvorfor barnet oplever de vanskeligheder og udfordringer som det gør og om der er tale om en primær angstlidelse, hvilken og i hvilket omfang, eller om der er tale om andre udfordringer. Forud for et angstbehandlingsforløb går derfor en grundig for-samtale og screening, så jeg så præcist som muligt vil kunne målrette behandlingsindsatsen.
Ved børn op til 14 år er forældre med i behandlingsforløbet, for at sikre den daglige omsætning af metoder i barnets og familiens hverdag. I angstbehandlingsforløb med unge fra 15 år og opefter, inddrages forældre løbende, efter behov.
Afhængigt af hvilken angstlidelse det drejer sig om (generaliseret angst, social angst, separationsangst eller specifikke fobier), eller når der er tale om angst i forbindelse med mere tvangsprægede lidelser såsom OCD eller invaderende, pinagtige tvangstanker uden tvangshandlinger ”pure O”, arbejder jeg ud fra en hhv. kognitiv adfærdsterapeutisk eller metakognitiv metode.
Litteratur til inspiration:
Fri af angst – en forældrehåndbog.
Barbara Hoff Esbjørn, Bianca Munkebo Christiansen, Sonja Breinholst
Når dit barn har OCD – en forældrehåndbog.
Marie Tolstrup & Marie Louise Reinholdt-Dunne
Hjælp dit ængstelige barn – trin for trin-guide til forældre.
Vanessa Cobham, Heidi Lyneham, Susan H. Spence, Ann Wignall & Ronald M. Rapee
Gode tanker-gode følelser.
Paul Stallard
Vredeshåndtering for unge: Forstå og håndter følelserne i fællesskab.
Maria Dressler
Lev mere-tænk mindre. Drop grublerierne med metakognitiv terapi.
Pia Callesen.